26. juni 2013

Litt alpakka-babystrikk

Jaa, da venter vi da.. 41 uker og 4 dager i dag, 8 dager over termindato - når kommer du da lille gull?..

Ventetida blir benytta til gåturer (prøvde faktisk litt jogging i går kveld (!) - desperat?! ;) , sying og hverdagslige gjøremål. Men nå tenkte jeg det var tid for å legge ut litt om det som har blitt laga av babystrikk de siste månedene. Alpakka-plaggene er først ut!


Trøye/vest i alpakka, ca str 6 mnd til 1 år - perfekt for den første vinteren, håper jeg :) Tror oppskriften er fra Nøstebarn.
Ulla er fra våre dyr, og garnet er spunnet på spinneriet Telespinn. Har ikke satt i knapper ennå, for vil velge de etter at vi vet om det blir gutt eller jente ;)


Nyfødt-trøye i alpakka - den ble litt mindre enn planlagt, så ikke sikkert den blir så mye brukt hvis vi får det sommerværet vi håper på! Men søt er den likevel :) Ull fra våre dyr og garn som er spunnet på Telespinn her også.


Det hvite paret til høyre, og det hvit/beige-stripete er av alpakka. Det hvite er av garn spunnet på Telespinn, 70 % alpakka og 30 % merionull, og det stripete er restegarn av håndspunnet og hvitt og beige garn fra Telespinn.
Det hvite paret til venstre ble strikket for flere år siden (!), og skal nå endelig komme til sin rett - og det grå/hvite paret er restesokker og paret til høyre er i flettemønster med garn som skifter farge - mulig de er prematursokker, de er jo innmari små! Får se - kanskje de passer en ukes tid hvertfall, hehe ;)

Jeg har også strikket et babyteppe i håndspunnet alpakka (*stolt*), og en beige babybukse i str 1-2 år, samt et par luer, men disse er pakket ned for øyeblikket, og blir vist senere ;)

Ha en god dag videre! Her regner det, så skogsturen i dag har blitt utsatt litt - men spørs om jeg ikke bare må kle meg godt og komme meg ut uansett, tror nemlig det er meldt regn i flere dager..!


21. juni 2013

Alpakka-klipping 2013!

Her kommer noen bilder fra klippingen av alpakkaene, som fant sted onsdag 12.juni!
De siste dagene før dette hadde dyra våre begynt å "campe" ved vann-bøtta og likte seg ofte best i skyggen, så det var nok godt for dem å bli kvitt kiloene med varm ull!
Siden det begynte å regne, måtte vi skynde oss å ta dyra inn for å unngå våt ull, og klippe de inne i stallen, men det gikk veldig fint det og :)


Her er 3 av de 5 alpakkaene våre, de aner fred og ingen fare før klippingen, og benytter ventetida til å kose litt <3 p="">

Fra venstre Hillary på ca 1,5 år (farge: ligth fawn), bak står Alva på ca 10,5 mnd (dark brown), og foran står Bruno på snart 9 mnd ( dark brown). Dette er de 3 yngste dyra våre. Vi har også to voksne hopper på mellom 3-5 år ca, Nancy og Nicola av fargen light fawn, som by the way venter hver sin cria i august/september =) 

Hillary her var dessverre ikke drektig likevel, så ho kjørte vi avgårde til ny parring den 13.juni, med den svarte hingsten Inca Conqueror som eies av Alpakka Bromma og Alpakka Sigdal. 
Ho ble spyttestet med Bruno i går, og ho spytta! Så da er det håp om at ho har blitt drektig, men flere spyttester må til i løpet av de neste ukene for å bli sikre. Spennende spennende :)


Under klippingen blir dyra lagt ned på siden og bundet fast i beina for å unngå bevegelse som kan føre til at man klipper i huden feks. Her er det Hillary sin tur. Vi hadde besøk av klipperen Carl fra Alpakka Norge, og han var rask og flink - klippinga, kutting av negler og sliping av tenner var gjort på ca et kvarter pr. dyr!


Lille Alva etter klipping - fortsatt litt i sjokk etter den uvante opplevelsen, siden dette er hennes første klipping. Måtte ha noen minutter for seg selv til å summe seg, før ho skjønte at ho var fri og kunne gå til de andre.. Godt det kun er klipping en gang i året :)



Og her er det vidunderlige resultatet (hvertfall noe av det)! Ferdigkardet brun babyalpakka som jeg har siklet over og lengtet etter i over ett år nå! Alva sin ull er den mørkeste til venstre - legg merke til de fantasiske lyse sjatteringene som følge av solbleking av ulltuppene! Og Bruno sin ull er til høyre, nydelig brunfarge og den aller aller mykeste! Ulla til bruno er allerede på rokken, og det er en sann fryd å spinne av sånn silkemyk, nesten helt rusk-fri baby-alpakka-ull! Det er - terapi! =)

Foreløpige planer med ulla er en liten jakke i str 2 år av noe av Bruno-ulla, og hvertfall en lue til mannen av Alva-ulla, og helt sikkert et lite sjal til meg selv av en av de, eller begge, og helt sikkert et pannebånd også! - Men så får vi se da, hvor mye tid det blir når lille nurket kommer til verden - har en følelse av at dette blir høst- og vinterprosjekter =) Men moro blir det når tida kommer..!

Og siden jeg er i symodus nå, blir det brukt mest tid på det akkurat for øyeblikket, så det kommer  nok litt flere godsaker fra det på bloggen etterhvert :)

GOD HELG! =)

20. juni 2013

Tøybleie-prosjektet

Etter mye research i vinter bestemte "jeg oss" (hehe, fikk til slutt med min kjære også;) for at det i hovedsak blir tøybleier her i huset. Det er i hvertfall planen, og jeg er veldig motivert og syns det er et moro og nyttig prosjekt :) Så siden jeg var ca 5 mnd på vei har jeg anskaffet noe pent brukt og noe nytt tøybleie-utstyr, samt at jeg har sydd litt selv også. Kom faktisk ikke så galt ut økonomisk når jeg gjorde det på denne måten, for jeg har ikke kjøpt en eneste dyr tøybleie til 200 kr som de gjerne koster på norske nettbutikker. Noen av de jeg har er bestilt fra Kina til 23 kr stk ink frakt, og det jeg har av kjente merkevarer er kjøpt pent brukt på finn.no. Og stoff til det jeg har sydd selv har for det meste vært fra det stooore stoff-lageret mitt :) Her kommer litt bilder:


De 9 lommebleiene jeg har sydd selv, etter Rita Rumps Pocket Diaper-mønster, som kan lastes ned gratis her


Hver av de trenger et innlegg inni (som jeg enten har sydd selv, eller kjøpt brukt i mikrofiber, bomull eller bambus), et tynt lag rispapir til å fange opp avføring og som kan kastes rett i do (sånn at det ikke blir sånt no  griseri i vaskemaskina ;), en snappi/bleienål til festing av bleia, og et vanntett bleietrekk utenpå. 


Har i hovedsak prøvd å sy i relativt nøytrale farger (selv om noen er litt jentete/guttete), siden vi ikke vet om det er en liten gutt eller jente i magen :)


Inni disse bleiene har jeg enten brukt stoff av bomullsflanell, eller tynn fleece fra et fleece-teppe jeg hadde liggende :) Stoffet må selvsagt tåle 60 graders vask, og helst en kokvask i ny og ne.


 Dette er en såkalt prefold, som jeg har sydd ut av en brettebleie. Jeg kjøpte 24 stk brettebleier (dvs. store stoffstykker av bomull som brettes til bleier på ulike måter og festes med snappi/bleienål) pent brukt av ei venninne, og nå har 10-12 av disse blitt til prefolds. Dvs at de er sydd om sånn at det er ca et kvadrat som er delt i tre, med to lag stoff på hver side og 6 lag stoff i midten, slik at de er ca ferdig brettet, med mer absorbsjon i midten av bleia. Prefolds er jo enklere enn brettebleier, når det er hyppige bleieskift i starten :) Disse festes enkelt med snappi som vist på bildet, også trenger de jo et vanntett bleietrekk.


Her er bunken med prefolds sammen med to av de ulike bleietrekkene jeg har; Den til venstre er av PUL, og den til høyre er en strikket og lett tovet bleiebukse som er satt inn med lanolin. Ullplagg med lanolin i danner faktisk såpe når de kommer i kontakt med urin, og så gjør jo ullbukser at stumpen får luftet seg mye bedre og holder varmen når man blir våt,sammenlignet med andre bleietrekk eller engangsbleier for den saks skyld. Det kan avhjelpe problemer med bleieutslett, har jeg hørt :)
Inni bleiene som har bomull innerst ser jeg for meg at jeg vil bruke tynne fleece-innlegg aller innerst, for de transporterer fuktigheten bort fra huden, så man ikke føler seg så våt og kald.


Og her et bitte-lite utvalg av de vanntette lommebleiene jeg har. Disse trenger altså ikke noe trekk utenpå, for de er vanntette, de trenger bare et innlegg og så er de ready to go! Og de er i super-søte mønster! Hvor søtt er det ikke med en krabbende baby med apekatter på rumpa, for eksempel! :) Har endel av disse i ulike merker og mønster, spesielt sånne som passer fra ca 7 kg og oppover, for jeg tenker at disse kanskje blir enklere å bruke når ungen blir litt større og spesielt når man er borte. Så kan de andre jeg viste over kanskje mest brukes hjemme og om natta. Får se hvordan det blir når tida kommer :) De to gule er kjøpt pent brukt og er av merkende FuzziBuns og Muksut, mens de to i midten er de super-billige fra Kina som jeg fant på E-bay til 23 NOK pr.stk, med GRATIS frakt =)

Man kan bli ganske avhengig av å kjøpe tøybleier faktisk, for det er et utrolig hav av ulike merker, typer og mønster der ute! Men heldigvis har jeg klart å stagge kjøpelysten ganske bra, siden det bare var enda mer moro å lage utstyret selv! :) Og så føles det meningsfullt å kjøpe pent brukt/lage og dermed spare masse penger på utstyr som kan brukes hele bleieperioden og til flere barn, samt spare miljøet for uendelig mye bleie-avfall! Det blir et par ekstra vaskemaskiner i uka, men vi har egen brønn, og i strøm regner man en ekstrakostnad på kun 500 kr/år, og det er spart inn for lenge siden ;) Og når det er så mange søte og fine bleier i trommelen er det jo nesten bare moro å vaske også ;P

Ja, dette ble visst litt langt... Men håper det har vært til nytte for eventuelle interesserte :) Gleder meg til babyen kommer, sånn at jeg får prøvd ut litt av dette snart! =)



19. juni 2013

Termin-søm, helt på tampen!

Termindagen i går ble bl.a. brukt til litt søm, endelig! Har hatt så lyst til å sy en god stund nå, men så har det skjedd så mye de siste to ukene, med alpakka-klipping, kjøring av alpakkaen Hillary til Sigdal for å få ho parret på nytt (ho var desverre ikke drekig likevel), masse besøk mm. Så først i går ble det alvor ut av den kreative inspirasjonen!

Dette ble til på en drøy time i går:


Tøybleie av typen Lommebleie, nr. 9 i rekken av denne typen som er sydd her i huset de ssite månedene :)
Det er Rita Rumps pocket-diaper-mønster som er brukt. Beskrivelse fulgte med, og jeg fant også tutorials på Youtube, så det gikk overraskende fort og greit!
Mønsteret kan lastes ned GRATIS her!
Denne festes med en snappi eller en bleienål, og siden den ikke er vanntett, trenger den et bleietrekk av enten ull, fleece eller PUL-stoff. Skal vise litt mer av tøybleieutstyret mitt i et senere innlegg, tenkte jeg :)




Og så noen små vaskekluter sydd av restene av noen pre-folds jeg har sydd om fra brette-bleie-stoff (kommer mer om det i et senere innlegg)! Ble 8 stk av disse, og de er akkurat små nok til å passe ned i Cheeky Wipes-boksen med vaskekluter til baby-stumpen! :)


Mens vi venter..

Termindagen 18.juni 2013 kom og gikk. Så nå får jeg altså oppleve de beryktede overtids-dagene. Er 40 uker og 4 dager i dag. Men det er ikke så ille som jeg hadde trodd, hvertfall ikke foreløpig! ;) Koser meg med ulike kreative gjøremål som søm, hekling, strikking og spinning innimellom hverdags-oppgaver. Så får da tida til å gå, og litt kjekt egentlig å rekke de få småtinga som jeg ikke visste om vi rakk:)

I dag var det fin-fint vær, så jeg tok meg en god 3-kvarters gåtur rundt jordene ved huset vårt. Litt "ulent" terreng har jeg hørt er bedre enn asfalt når man har bekkenløsning, og jammen gikk det faktisk fint:)
Blomster fant jeg også! Og hvem vet - kanskje turen fikk babyen til å ville komme ut snart? Hadde ikke gjort noe - vi er klare. =)





Litt hekletøy må man ha for hånden om kvelden blir lang ;) Dette er oldemorsruter som skal bli til tøfler, jeg følger sånn ca denne oppskriften fra purlbee.com. 

Ha en god kveld ! =)

12. juni 2013

Et bankende hjerte..


Et bankende hjerte.. 
Noen bittesmå spark
En livlig krabat som blir yr av litt saft..!
Fra sommerfugl-kriblinger
Til markante bevegelser!
Så vakkert
Så skjørt
Så helt forunderlig..

Lille barnet vårt!
Du er et mirakel
Så etterlengtet
Og så elsket
Du var en bønn
En sår lengsel..
Nå er du virkelig!
Snart hos oss..

Du er en gave
En nåde så stor!
En velsignelse av de sjeldne
Du er vårt bønnesvar
Ditt bankende hjerte..
Våre hjerters fryd
Vår livs glede og lykke
...Lille barnet vårt!



" Du har skapt mine nyrer, du formet meg i mors liv.
Jeg priser deg fordi jeg er virket på forferdelig underfull vis.
Underfulle er dine gjerninger, det vet min sjel så vel.
Mine ben var ikke skjult for deg da jeg ble virket i lønndom, da jeg ble formet så kunstferdig i jordens dyp.
Da jeg bare var et foster, så dine øyne meg.
I din bok ble de alle oppskrevet, de dagene som ble fastsatt da ikke én av dem var kommet.
Hvor dyrebare dine tanker er for meg, Gud!
Hvor veldig er summen av dem! Vil jeg telle dem er de flere enn sand.
Jeg våkner opp, og ennå er jeg hos deg."

Salme 139: 13-18